Nya Författarboken är här! Tack vare heroiska insatser från flera vänner och en hel del offrad nattsömn från min sida presenterar jag idag nya Författarboken. Den förra upplagan av boken har fått många lovord:

»Hyperseriös! Det här är en typ av böcker som inte görs längre, en bok som man kan lära sig av. Idag är alla böcker så ytliga men din bok är en sådan där allt finns med.«

»Grymt bra bok! Vill avsluta semestern bums och åka hem och bygga upp förlagets hemsida. Länge leve inspirerande människor!«

»Författarboken är fantastiskt bra. Även om man inte vill bli författare.«

Nya Författarboken är en lätt uppdaterad version av #författarboken – från idé till releasefest från 2015, en bok som försvann från marknaden i slutet av 2016. Sedan den slutade att säljas har jag fått flera förfrågningar om var boken går att få tag i, särskilt runt nyår när många dammade av sina nyårslöftet att ta tag i bokdrömmen. Därför är det skönt att kunna berätta att boken åter går att beställa.

Jag beklagar att det tagit lite längre tid än jag hade hoppats. Jag hade inte riktigt planerat att jag skulle göra detta nu och hade annat i kalendern (som en extra redigeringsrunda av Mitt Provence). Jag startade visserligen inte nyutgivningen helt från scratch, jag har lite nu och då uppdaterat manuset som förberedelse för en kommande uppdaterad upplaga. Men jag hade räknat med att få mer förvarning och kunna planera det hela bättre. Omständigheterna som ledde fram till den nya utgåvan kunde också varit mer inspirerande. Hade inte boken fått så mycket lovord hade jag aldrig gett ut den igen. Den nya utgåvan ges ut på ett för mig tryggare sätt.

Tryggare nyutgivning med print on demand

När #författarboken gavs ut ville jag få så bra betalt för alla nedlagda timmar som möjligt. Därför behövde jag en billig distributionslösning. Jag tryckte boken i Polen och anlitade LITET förlag som distributör. Kruxet var att Nina Cronee (då Larsdotter) försatte LITET i konkurs innan hon hann betala mig 1,5 års försäljningsintäkter. Så jag både betalade trycket och blev utan pengar. Mina känslor runt detta finns i 3 mössor enda royaltyn för #författarboken? Mina lärdomar paketerade till andra författare i Tips för att undvika att bli drabbad i konkurser.

Denna gång väljer jag att ge ut boken som print on demand (och e-bok så fort jag orkar). Det betyder att boken enbart lagras som en datafil och trycks först när den beställs. Tryckpriset per bok blir mer än dubbelt så högt som förra gången (55 kr), trots att den nu ges ut som storpocket istället för med hårda pärmar. Men jag slipper att lägga ut pengar på tryck och trassla med lager och distribution av dessa. Publit kan visserligen också gå i konkurs, men det borde vara betydligt säkrare att anlita ett större företag som varit igång sedan 2008. Dessutom kommer jag att fakturera löpande.

Jag har behållit samma f-pris på boken som tidigare (160 kr), vilket gör att mitt potentiella överskott blir mindre än med första utgåvan. Om boken drar in kostnaden för det nya bokomslaget under våren är jag nöjd. Om bokförsäljningen skulle skrapa ihop till en räkmacka eller två under Bokmässan så kommer jag att fira att jag valde att ge ut boken igen. Om boken skulle sälja så bra att den täcker en del av förlusten från LITETs konkurs, då får jag lära mig att slå kullerbyttor eller gå på händer. Om jag mot förmodan skulle få någon timpenning för tiden jag la på att skriva den, ja då får jag väl cykla tur och retur till Antibes! För att boken ska nå ut behöver den lanseras och det är här ni läsare kommer in.

Tack till er som peppat och stöttat mig

Jag har redan nämnt att boken fått många lovord och jag stöttning, vilket jag inte nog kan understryka hur viktigt det varit. Efter LITETs konkurs kände jag mest för att lägga huvudet på bordet och aldrig publicera en bok igen. Min tro på mänskligheten har återställts av personer som trots att julhelgerna är en stressig period har tagit sig tid att hjälpa mig. Tack till Tina Back som klämde in att göra ett bokomslag och Linda Kullenberg som gjorde min logga samt inte minst mina nära och kära som stod ut med att jag jobbade hela jul- och nyårshelgen.

Ett stort tack ska också gå till er som peppat mig under den här tuffa perioden genom att skriva hur mycket ni uppskattar boken. Att överhuvudtaget ta i Författarboken igen kändes som att öppna världens största surdeg, men era ord har bidrog till att jag tog mig igenom. Med uppenbar risk för att glömma något namn i den stora tröttheten så nämner jag: Annelie Pettersson, Eva Jarlsdotter, Jenny Forsberg, Ingemar Drogell, Katinka Bille, Lennart Guldbrandsson, Hanna Kronblad, Kim M Kimselius, Maria Gustafsson, Carola Holtan Segerlund, Iréne S Räisänen, Gunnel Antoniusson, Inger Aspåker, Yvette Lissman, Tanja Matila och Eva-Lena Bjarneborg.

Jag vill också tacka er som efter att LITETs konkurs blivit känd har hört av er och erbjudit er att ge ut och/eller distribuera boken via era förlag. Jag uppskattar era erbjudanden. Tyvärr är jag för närvarande bränd när det gäller samarbeten och egenutgivning känns tryggare.

Kan du hjälpa mig?

Omständigheterna har gjort att nyutgivningen av Författarboken har blivit inkastad i ett redan (mer än full)knôkat schema. Just nu har jag inte möjlighet att göra speciellt mycket för att lansera boken. Därför skriver jag detta inlägg och frågar om några av er som läst och haft användning för boken kan hjälpa den till nya läsare. Boken riktar sig till författare, allt från ambitiösa debutanter till erfarna rävar kan ha nytta av den. För att citera Jenny Forsberg är boken »faktaspäckad måsteläsning för alla författare«.

Om du har tid och möjlighet får du gärna göra något av detta:

  • Köp en bok och ge till en skrivande vän.
  • Betygsätt boken på Bokus, Boktipset eller Goodreads.
  • Be ditt bibliotek att köpa in boken.
  • Nämn boken för din skrivgrupp.
  • Tipsa om den på gymmet, jobbet eller var du råkar träffa folk som kan ha nytta av att läsa den.
  • Dela detta inlägg via knapparna i slutet.
  • Skriv en rad om boken på din blogg om du har en, eller i valfritt socialt medium.
  • Valfri annan aktivitet som du tror gör att läsare hittar boken.
  • Be vänner att gilla bokens FB-sida

Här kommer en del material att använda om du vill.

  1. Författarbokens sida på dinbokdrom.se.
  2. Produktblad som pdf – kan skrivas ut och sättas upp på skrivkurser.
  3. Bokens framsida gjord av Tina Back.
  4. Bilder på boken i olika format.
  5. Länkar för att beställa Författarboken på Bokus, Adlibris respektive direkt hos Publit.

Ett oändligt stort tack på förhand för hjälpen!

(PS! Några av länkarna i listan är på gång och kommer inom kort)

Kristina Svensson
Nya Författarboken är här – och jag behöver din hjälp med att sprida ordet
Märkt på:                        

Kristina Svensson

Vetenskapskommunikatör, föreläsare och författare som skriver om strövtåg och smultronställen i Sverige och Frankrike. Blir på bra humör av gott kaffe, kameran och färgglada nagellack. Gillar du något, dela det vidare eller skriv en rad. Glöm inte att prenumerera på info om nya böcker.

2 reaktion på “Nya Författarboken är här – och jag behöver din hjälp med att sprida ordet

  • 5 februari 2017 kl. 14:49
    Permalänk

    Fantastiskt bra jobbat att du fick till en ny version av boken ! Och grattis till alla författare som inte läste den tidigare versionen och som nu återigen har chansen att skaffa sig tillgång till all matnyttig info som finns i den! :-)

    Svar
    • 6 februari 2017 kl. 08:35
      Permalänk

      Stort tack Jenny för de orden – och för att du tipsat andra om boken!

      Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.