En gång i tiden hade jag en hemlig dröm om att få se mitt namn på ryggen av en bok. Typ av bok spelade ingen roll bara den var min. En doktorsavhandling om mina misslyckade försök att odla svårodlade vätgasbakterier var till och med på gång. Men min första bok blev inte en akademisk text. Många år och otaliga timmars arbete senare gav jag ut Jakten på den perfekta puben (vars arbetstitel Ales & Males i Wales eventuellt speglar innehållet bättre). Jag var stolt som en tupp och tapetserade nätet med min bok. Wow, jag hade gjort det. Presterat en hel bok.

Sedan skrev jag en till bok och fick raskt byta till mina böcker. Plural. Det kändes stort, som en milstolpe passerats. Sedan kom nummer tre och fyra med några månaders mellanrum. Idag arbetar jag med med nr fem, sex och sju. När jag inte duttar med åttan och nian. Någonstans längs vägen har jag slutat att se mig själv som amatör. Att skriva, ge ut och föreläsa om böcker är mitt jobb. Jag är yrkesförfattare. Därför presenterar jag idag kort och gott rubrikerna böcker respektive kommande böcker.
bocker-55

Böckerna presenterade som portfölj

Det nya är att i och med att jag insett att jag är på väg att skaffa en seriös bibliografi är det lämpligt med en översiktlig förstasida för böckerna. Den är skapad som en så kallad portfölj med en bild och kort text. Varje bok har sedan en separat undersida i varierande stadium av utveckling (en snäll beskrivning av läget, de flesta av mina böcker har haft presentationer på andra sajter). Jag tycker att den nya sidan blev mycket snyggare och ser mer professionell ut än den tidigare listan.

Att jag prioriterade denna uppdatering just nu beror på att jag ville öva lite. I det kommunikationsuppdrag som jag brukar referera till som mitt extrajobb står jag inför utmaningen att hitta ett sätt att presentera de konstellationer som får forskningsmedel från innovationsprogrammet på ett snyggt sätt. Vår webb-byrå föreslog användningen av portfölj istället för inlägg och sidor. Medan de gör en del ändringar på sajten och jag väntar på besked från VINNOVA om vilka som får pengarna så ville jag öva på det där med portfölj. Det kändes bättre att öva på någon sajt där det inte gör så mycket om det blir fel och valde denna, vilket på sätt och vis var lite fånigt för den här sajten har fler läsare än vad jobbsajten har.

Kommande böcker bjuder på överraskning

Som övning inför övningssidan började jag på en sida med kommande böcker. Där har jag lagt upp ett par av de manus som jag jobbar med. Flera saknas, bland annat de två manus som jag arbetat med de senaste tolv månaderna. Den ena kommer jag att lägga upp i god tid inför utgivningen i mars nästa år.

Däremot är ett helt annat manus med som jag aldrig nämnt tidigare. Det är ett jag skriver, eller mer korrekt uttryckt kommer att skriva, tillsammans med Kim M Kimselius och Lennart Guldbrandsson. Det har arbetsnamnet 10 vanliga misstag författare gör och hänger ihop med ett seminarium som vi ska hålla på Bok & Bibliotek i september.

September är rätt snart, eller snarare extremt snart. Vet du inte hur snart det är, läs inlägget börja skriv nu och bli klar till bokmässan som jag publicerade i januari ett år. Men jag är faktiskt inte orolig. Kim, Lennart och jag är alla yrkespersoner, detta är vårt jobb. Att samarbeta med dem är en ren fröjd. Vi har alla många projekt på gång men snart så ska vi skriva ihop boken. Jag har än så länge bara skrivit ett kapitel med misstaget “samarbetar med idioter” men jag har många fler idéer på gång. Nu när jag är här på webben och grejar hittade jag igen en text jag skrev i höstas om samarbeten och konstaterar att jag uttrycker mig delvis annorlunda idag.

Har DU gjort något misstag som författare, hör gärna av dig till oss så behöver vi inte bara ta våra egna misstag :). Min roll är framförallt misstag i bokutgivning men det går bra att komma med misstag i skrivandet också så får någon av mina kollegor mer att göra :-).

Kristina Svensson
Nyhet: Mina böcker presenteras snyggare
Märkt på:    

Kristina Svensson

Vetenskapskommunikatör, föreläsare och författare som skriver om strövtåg och smultronställen i Sverige och Frankrike. Blir på bra humör av gott kaffe, kameran och färgglada nagellack. Gillar du något, dela det vidare eller skriv en rad. Glöm inte att prenumerera på info om nya böcker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.