För ett par veckor sedan besökte jag bokmässan tillsammans med min skrivande kollega, John Nixon aka the Supercargo. Vårt mål var inte att köa oss igenom hela bokmässan och lyssna på vartenda föredrag (ett ogörligt projekt), utan enbart att ta en titt på de möjligheter bokmässan erbjuder de som själva ger ut sitt material.

Redan i entrén till mässan stod en kille och delade ut flyers med titeln ”Skriver du?” Det var nog många som kände sig kallade för medlemsantalet i sajten bokdebutant verkar ha stigit efter mässan. (Jag är en av dem).

Gnosjöanda på min bok.nu

Första anhalt var min bok från Gnosjö. Min faster hade sett deras annonser: 48 kr/bok. Det exemplet gällde tyvärr en ganska tunn bok. Hjälpsamma Hanna Bylund plockade fram miniräknaren och kom fram till att Jakten på den perfekta puben skulle kosta 112.50 kr/st. Då räknade hon på 250 sidor med mjukband i färg. Till detta tillkom 500-1000 kr i startavgift. Hanna rekommenderade Times 10 eller 11 pt och ordentliga marginaler, 2.5 cm runt om och 3 cm i mitten.

Snygga men dyra böcker från bokutgivning.se

Före bokmässan var recito, vid sidan av vulkan, en av mina toppkandidater. Orsaken är att de inte bara trycker utan också säljer böcker. Genom att trycka ett par hundra exemplar av boken i ett svep pressas tryckpriserna jämfört med att trycka enstaka exemplar. Tryckpriserna är nu ändå tämligen höga eftersom startavgifter, och layout av bokomslag, är inbakade i priset. Detta har jag läst mig till, på bokmässan höll sig personalen från förlaget bakom kassan. Det gjorde nu inget, jag var mest nyfiken på att klämma lite på några av deras böcker. Konstaterade att de verkligen var snygga. De använder ett dubbelvikt omslag som ger boken mer stadga och tyngd än en vanlig pocketbok.

Ger jag en dag ut en bok med utflyktstips eller caféer – böcker med lång livslängd och massa vackra bilder – då vill jag absolut ha dem. Men för en ren textbok med kåserier kanske det är onödigt påkostat? De annonserar om tryckpris för 90 kronor per bok, men då handlar det om 50 sidor (diktsamling?) och 200 exemplar.

Matnyttiga tips från GML

Vi fortsatte klämma på böcker i GMLs monter (fast där var de bara skådebröd och inte till försäljning). Vi konstaterade att vi föredrog matt seglaminering framför blank. Vi fick också ett tips på typsnitt: Baskerville 8 pt är en bra kompromiss mellan läslighet och att få ner sidantalet till billigare nivåer. Vi pratade också en del om tilläggstjänster. Är de någon idé att köpa till? Damen i montern var givetvis diplomatisk, men menade att lektörsutlåtande från bibliotekstjänst framförallt lönar sig för böcker som är potentiella läroböcker. Då kan det tänkas att en del bibliotek köper in dem. (Mao inte aktuellt just denna gång :-)).

Trötta hastar vi förbi paper talk och B4press

Informationsmätta passerade vi förbi B4press och Paper Talk. B4press hade, om jag minns rätt, en bok i sin monter och den imponerade inte. Men de får plus för att de ligger i Göteborg. De sjunker dock som en sten när jag tittar på priserna. För tio ex blir styckpriset 295 kr/st för en bok på 200 sidor. Huga!

Paper Talk skyltade med ett ganska överkomligt mässpris för att ge ut just tio böcker. För 2500 kr (normalpris 3500 kr) ingick tio exemplar till författaren, pliktexemplar till bibliotekstjänst, ISBN och eankod samt registrering i bokrondellen. Vad de inte berättar var maximal tjocklek på boken. Men si, det var inget bus eller båg, taket var generösa 300 sidor (inga tunna diktsamlingar här inte).

Läsplattor övertygar, e-boken regerar (inom kort)

På vägen mot nödvändiga förfriskningar gick vi förbi elibs monter. Jag hade läst i GP att de visade upp läsplattor och stannade till. Jag ville gärna titta på dem för jag har inte förstått vitsen. Varför köpa en till pryl med begränsat användningsområde, när man har en mobil som funkar till allt? Det finns säkert fler svar på den frågan men jag säger bara batterikapacitet. Med en läsplatta kan man inte bara förse sig med tillräckligt med deckare för att klara en mycket lång och regnig semester, man kan även tryggt läsa ett par innan man behöver ladda den. Tungt vägande argument om du frågar mig.

I denna anda känns det självklart att min bok ska ut som e-bok. Elib arbetar dock bara mot förlag. Det behöver dock inte vara ett etablerat storförlag, vilket som helst duger, även ett alldeles nyregistrerat eget förlag.

Tryck är den enkla biten, marknadsföring och försäljning återstår

Det drog ihop sig till stängningsdags och vi avslutade med ett varv på ovanvåningen. På väg upp såg jag i ögonvrån färgglada affischer med texten Vandra i dolomiterna i en liten monter. Hmm, kunde jag erbjuda dem en bok om att vandra i södra Frankrike månntro? När jag kom hem gjorde jag efterforskningar. Böckerna är utgivna av det lilla enmansförlaget Alpina förlaget.

Kan bokmässan vara en kanal för att sälja egna böcker? Tja, jag gissar att man kan slå sig ihop med andra microförlag om en liten monter eller att man kan hålla föredrag i olika sammanhang och den vägen kanske sälja en del. De flesta print-on-demand tryckerier/förlag verkar ha, och sälja, böcker i sina montrar på bokmässan. Men frågan är om de verkligen säljer några exemplar eller om bokhögarna mest är till för att locka nya förhoppningsfulla författare?

De flesta besökarna på mässan verkar handla från kända namn och topplistor. Jag är inte bättre själv. Mitt enda inköp var 3 st översatta och storsäljande pocket för 100 kr. (I en av böckerna saknades det 15 sidor – kanske därför de reades ut?). Oavsett försäljningsmöjligheterna kan jag se att det skulle vara en härlig kick att kunna säga att “min bok finns till försäljning i monter si och så” nästa år. Vi ses!

Kristina Svensson
Ge ut egen bok – möjligheter på Bokmässan
Märkt på:                                    

Kristina Svensson

Vetenskapskommunikatör, föreläsare och författare som skriver om strövtåg och smultronställen i Sverige och Frankrike. Blir på bra humör av gott kaffe, kameran och färgglada nagellack. Gillar du något, dela det vidare eller skriv en rad. Glöm inte att prenumerera på info om nya böcker.

5 reaktion på “Ge ut egen bok – möjligheter på Bokmässan

  • 15 oktober 2010 kl. 11:49
    Permalänk

    Bra sammanfattat! Och tack för länken.

    (How would you translate ”Thanks for the name-check”, which is what I wanted to say?)

    John

    Svar
  • 15 oktober 2010 kl. 12:06
    Permalänk

    Hello John,

    Not sure what you mean?
    Glad you liked my article, please stay tuned for my evaluation of POD printers.

    Kristina

    Svar
  • 16 oktober 2010 kl. 08:54
    Permalänk

    Kul att du jämför! Själv är jag faktiskt övertygad om att vi är bäst på alla sätt ;-)

    Jag skulle gärna länka till en lite mer djupgående jämförelse, i och med att vi alltid gör en professionell typsättning och omslag och sköter all försäljning och distribution så är det svårt att jämföra med tjänster där man själv skapar sin elektroniska förlaga eller där ISBN, Bokrondellen eller Btj är “extratjänster” (allt ingår hos oss, det blir lättare så…). Om du har lust att göra en så länkar vi gärna.

    Jag är övertygad om att hos oss får man högst kvalitet för pengarna, vore intressant med en oberoende jämförelse för att se om det stämmer! :-D

    Ha det fint!

    David
    Recito Förlag

    Svar
    • 16 oktober 2010 kl. 09:26
      Permalänk

      Hej,

      Kul att ni hittade hit :-)
      Jag håller på med en jämförelse av priser (baserad på “min kravlista” – se inlägget efter detta). Hoppas bli klar under helgen, om jag inte blir knäpp av alla hopplösa webbsidor eller går vilse i beräkningarna :-).

      Hälsar

      Kristina

      Svar
      • 16 oktober 2010 kl. 09:59
        Permalänk

        Okej, det är ju utmärkt. Maila mig om det är nåt du undrar över kring våra tjänster.

        /David

        Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.